Сексуальне збудження підлітків

 

Як батьки так і вчителі час від часу стикаються з проявами сексуального збудження підлітків. Найскладніше з середніми підлітками 13-14 років. Молодші підлітки можуть відчувати збудження, але ще про нього не говорять. Старші підлітки соромляться і вже не говорять. А 13-14 літні жваво переживають і дорослі часто стають свідками цього. Чим ми можемо психологічно допомогти дітям в такий ситуації?
1. Розуміти свої відчуття. Очі горять, рум'янець на щоках, потепління в грудях, спітнілі долоні, калатається сердце в грудях, жар в обличчі та шиї? Сміх який важко стримати? Сміх і сором одночасно. Це збудження. Допоможіть підлітку помітити в собі цей стан. 
- ти зараз збуджений.
- збудження виглядає так от..
- часом ти буваєш збуджений, і це виглядає ось так.
2. Наступний крок - пояснити що збудження є не тільки сексуальне. Збудження виникає при зіткненні з новим - нова подорож, нове заняття, нове захоплення. Нова книжка та новий фільм теж викликають, крім інтересу деяке збудження, очікування задоволення. Отже є інтелектуальне збудження. Є і спортивне збудження, завдяки чому спорт досить розвинений, не тільки як робота але й як хоббі і відпочинок. Збудження це загалом стан переходу від нейтральних емоцій до більш підвищеної активності. 
Слово збудження не має викликати сорому, це одна з функцій організму. Стан підвищеної активності на відміну від інертності і пасивності.
3. І останній крок, провести для дитини кордони. Так, ти знаєш про існування статевих органів / у 8 класі це вивчається в курсі природничих наук/, можливо ти знаєш про існування сексу. І це нормально в твоєму віці про це знати. Але не користуватись. Ранній секс приносить психологічне травмування незрілій психіці. Якщо у вас довірливі стосунки з підлітком, то він вам повірить на словах - що ранній секс може травмувати. Навіть якщо у вас нема такого досвіду, в багатьох дослідженнях і статистиці  про це говорять. Отже важливо провести кордони - ти знаєш про секс, але краще ним не займатись раніше 18 років. Так як діти молодші за тебе не знають про секс. Ти вже знаєш але не маєш займатись, бо ти в перехідному віці.  Секс це сфера дорослих. Як перетнеш межу дорослості тоді це твоя справа.
Чи корисні вам будуть такі поради чи ні, я напевно не зможу передбачити. Але напевно це краще від замовчування теми, від ігнорування стану дитини. Адже ігнорування не дає інформації для розвитку. Ігнорування це знак - ти для мене не існуєш. Ці поради спираються на психологічний досвід про важливість розуміння своїх емоцій та станів, і  усвідомлення. Та педагогічний досвід про необхідність рамок і кордонів не тільки в молодшому шкільному віці але й в підлітковому віці. 
І ще декілька нюансів. Часто працює в житті така штука - як людина говорить, то не робить, тому краще щоб діти говорили про секс, чим ним займались. Сміялись від збудження чим його реалізовували. Не забороняти підліткам проявляти збудження у прийнятних формах - є дорослою підтримкою. Для мене сміх, та жарти на тему збудження будуть прийнятною формою вираження. Які для вас форми прийнятні?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Фразеологізм "У білому пальті", психологічний феномен, і соціальне явище.

Початок начального року, педагогам.